Hjärtat i den moderna kaffebaren

För italienarna betyder "espresso" gjord på beställning, ett uttryckt önskemål. En kopp till just dig, precis som du vill ha den och när du vill ha den. Genom att brygga kaffet under högt tryck koncentreras smakerna och aromerna i en liten mängd vätska. Den italienska espresson är hjärtat i den moderna kaffebaren, varje cappuccino och caffè latte börjar med en perfekt bryggd espresso.

image_dpe
Den perfekta espresson

Precis som du vill ha den

Espresso är en kort koncentrerad kaffe på ungefär 25 – 30 ml. Kaffet bryggs under högt tryck oftast 9 bar och med 90-94 gradigt vatten. Bryggtiden, den tid vattnet är i kontakt med kaffet, är c:a 25 – 30 sekunder. Går det snabbare hinner inte vattnet få med sig alla smak- och aromämnen och resultatet blir ett blaskigt, tunt och strävt kaffe. Tar det längre än 30 sekunder blir kaffet istället bränt och bittert. På toppen av espresson ligger ett hasselnötsfärgat skumlager som kallas crema.


Baristans arbete står för över 50 % av den färdiga koppens kvalitet, då baristan måste både hantera malningen och hantverket samt till viss grad även espressomaskinen. Det ställer höga krav på kunskap, noggrannhet och engagemang. Inte bara för en kopp, utan för varje kopp.


Baristahantverket bygger på fyra enkla, men väldigt precisa grundstenar, de fyra M:en.

Miscela – Blandningen; Kaffets egenskaper styrs genom att blanda olika sorter och ursprung. Målet är att skapa en blandning med balans mellan sötma, syra och beska.

Macchina espresso – Espressomaskinen; hjälper baristan genom att leverera vatten under konstant tryck (9 bar) och med konstant temperatur (inställd på någonstans mellan 90-94 grader).

Macinazione – Malningen; Kaffet måste vara finmalt, i precis rätt i storlek, för espresso. Är det för finmalet klarar inte vattnet att rinna igenom på 25 – 30 sekunder. Är det för grovt malet, forsar vattnet igenom och hinner inte få med sig kaffets smaker och aromer.

Mano – Hantverket; refererar till baristans kunnande. Det räcker inte med att kunna ställa in kvarnen och espressomaskinen utan baristan förmågan justera dessa inställningar kontinuerligt beroende på yttre faktorer som t ex luftfuktighet, bönornas ålder och temperatur i lokalen. Allt för att kunna leverera ett konsekvent resultat.

Kapselsystemet Lavazza Blue hjälper dig kontrollera de fyra M:en. Kaffet är alltid färskt, med rätt malningsgrad, jämt och korrekt pressat och det bryggs alltid med rätt temperatur. Det gör det möjligt att servera perfekt espresso, cappuccino och latte varje gång utan vara fullärd barista.


Den första espressomaskinen kom 1901. Tekniken byggde på att man bryggde med hjälp av ånga. Det gav bryggtider på flera minuter och resultatet blev något helt annat än det vi idag kallar för espresso. Förutsättningarna för den espresso vi känner idag kom först 1948 genom en innovation från Achille Gaggia. Gaggia introducerade en kolvdriven espressomaskin som genom högt tryck ger espresson sin karaktär, koncentrerad och aromatisk med tjock och kompakt crema.

Lavazza Nordic AB
Söder Mälarstrand 75, 9 tr
118 25 STOCKHOLM

För privatpersoner

Kolla in våra produkter på
www.lavazzamodomio.se

Den här webbplatsen använder cookies.